IvnNL

Een speciale plaats voor wetenschap en technologie

Venus

Hoe Venus door een telescoop te observeren

Astronomie

Voor veel amateurastronomen is Venus een van de interessantste planeten om door een telescoop te observeren, aangezien het gemakkelijk te vinden is aan de nachtelijke hemel. Dit is tenslotte een van de helderste hemellichamen na de maan en de zon!

Hoe Venus aan de hemel te vinden

Venus wordt soms de “avondster” of “herdersster” genoemd en schijnt zo helder dat dit het eerste heldere punt is dat na zonsondergang aan de hemel verschijnt en het laatste dat bij zonsopgang verdwijnt. Met het blote oog lijkt het op een ster, hoewel het een planeet is: in tegenstelling tot sterren die hun eigen licht uitstralen, reflecteert Venus het licht van de zon.

Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden wanneer je Venus probeert te observeren met een telescoop. Wanneer je het pad van de zon door de lucht volgt, wordt deze denkbeeldige lijn de ecliptica genoemd. De helling van de ecliptica varieert enigszins gedurende het jaar, met zijn hoogste positie tijdens de zomerzonnewende en de laagste tijdens de winterzonnewende.

De relatief korte baan van Venus om de zon gedurende het hele jaar zou je een idee moeten geven van hoe gemakkelijk het aan de hemel te vinden is. Na elke avond van januari tot mei, van juli tot het einde van het jaar, elke avond een heldere verschijning aan de hemel, zal ze de “morgenster” worden.

Venus vinden met je telefoon

Het is niet gemakkelijk voor een beginner om de sterrenbeelden aan de hemel te identificeren. Als je een beginner bent, kun je Venus (of een ander hemellichaam) nu vinden met je mobiele telefoon. Er zijn veel mobiele astronomie-apps waarmee je planeten, sterren, kometen en zelfs satellieten in slechts een paar seconden kunt vinden. Houd gewoon je telefoon voor je en “scan” de lucht soepel – de app geeft een overlay weer van wat er voor je in realtime is. Als je nog steeds niet kunt vinden wat je zoekt, hebben de meeste apps een zoekfunctie om je in de goede richting te wijzen.

Wanneer is de beste tijd om Venus te observeren met een telescoop?

Venus is de tweede planeet die het dichtst bij de zon staat en de aarde staat op de derde plaats. Deze configuratie maakt het moeilijk om deze planeet midden in de nacht met een telescoop te observeren. Venus volgt de zon of gaat haar bijna voor op haar weg door het firmament en is daarom alleen aan het begin of aan het einde van de nacht zichtbaar.

Vanuit ons gezichtspunt op aarde is de “binnen” planeet nooit ver van de zon. Maar wanneer Venus zich in een ideale hoek tussen de aarde en de zon bevindt, wordt dit de ‘grootste elongatie’ genoemd, en in het geval van Venus is het ongeveer 46 graden.

Dit betekent dat Venus veel gemakkelijker te observeren is tijdens haar grootste elongatie (en gedurende enkele weken daarna), aangezien ze altijd minder dan 3 uur na zonsondergang ondergaat of op zijn vroegst 3 uur voor zonsopgang opkomt.

Wanneer bereikt Venus zijn maximale helderheid?

Venus bereikt zijn maximale helderheid ongeveer twee keer per jaar. Venus zal van begin januari tot mei geleidelijk helderder worden, waarna de helderheid met enkele maanden zal afnemen. De helderheid zal medio juli weer toenemen en zal dan tot het einde van het jaar steeds meer vervagen.

Hoe gemakkelijk is het voor beginners om Venus te zien met een telescoop?

Zelfs als je met een oculair kunt genieten van bijvoorbeeld 200x vergroting, is Venus een planeet waarvan bekend is dat de details moeilijk waar te nemen zijn vanwege de dichte atmosfeer en de nabijheid van onze ster: de planeet reflecteert veel zonlicht.

Dit kan verblinding veroorzaken die zo intens is dat Venus slechts een lichtvlekje lijkt te zijn door uw telescooplens. U kunt dit probleem echter verminderen door een maanfilter aan het oculair van uw telescoop te bevestigen.

Uw locatie kan ook de beeldkwaliteit beïnvloeden: vervuiling, zwevende deeltjes en atmosferische turbulentie kunnen het leven moeilijk maken. Om deze redenen geven sommige amateurastronomen er de voorkeur aan Venus overdag te observeren, omdat de helderheid van de lucht de schittering van de schijf aanzienlijk vermindert.

Belangrijk: Wees uiterst voorzichtig wanneer u de telescoop overdag gebruikt om de zon uit het zicht te houden, anders kan dit uw ogen ernstig beschadigen.

Hoe ziet Venus eruit door een telescoop?

Tussen ons en de zon in, draait Venus veel sneller in zijn baan dan de aarde. Alle hemellichamen die dichter bij de zon draaien dan de waarnemer (ons) zullen fasen vertonen. Bijna 400 jaar geleden ontdekte Galileo met zijn telescoop dat Venus net als onze goede oude maan door fasen ging.

Als je Venus maand na maand observeert, zul je zien hoe het geleidelijk verandert van volledig naar tweevoudig en uiteindelijk naar een halve maan totdat het volledig verdwijnt tijdens de Nieuwe Venus-fase.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *