IvnNL

Een speciale plaats voor wetenschap en technologie

Mogelijke blockchaintoepassingen in de wetenschap

Wetenschappelijke Instellingen

Blockchain-technologie heeft ongelooflijke hoogten en successen bereikt. Toch is het nog steeds in ontwikkeling. Er zijn nog veel ontdekkingen te doen die de wetenschappelijke gemeenschap ten goede zullen komen. Blockchain in de wetenschap is een van ’s werelds grootste technologiemarkten geworden, met enorme vooruitzichten voor toekomstige groei. Verwacht wordt dat de markt eind 2023 ongeveer 23,3 miljard dollar zal bedragen.

Wat is blockchain en hoe wordt het toegepast in andere sectoren?

Blockchain is een record dat door iedereen kan worden gebruikt. Het kan niet worden gewijzigd door buitenstaanders of extern worden gecontroleerd door individuen en hele organisaties. Het belangrijkste concept achter de creatie van zo’n record is het delen van een register met kopieën die als een soort knooppunt op verschillende locaties worden verspreid.

Wijzigingen in het register moeten door alle deelnemers aan het netwerk worden geverifieerd voordat zij kunnen worden aangebracht. Dit schept een zekere mate van veiligheid en vertrouwen in de opgenomen informatie. Mensen kunnen gemakkelijk gegevens uitwisselen die niet kunnen worden vervalst. Een kopie van de blockchain bevindt zich in elke computer op het netwerk, zodat het werk niet stopt als één of zelfs maar enkele knooppunten uitvallen. Wanneer nieuwe informatie aan het register wordt toegevoegd, gaat die in een groep die een blok wordt genoemd. De blokken zijn met elkaar verbonden door een keten van records, die blockchain wordt genoemd.

De technologie wordt veel gebruikt in verschillende sectoren in financiën en logistiek. Individuele banken gebruiken bijvoorbeeld alle noodzakelijke informatie over een klant in een gemeenschappelijke lijst, die in een uniforme vorm wordt gepresenteerd. Het register is beschikbaar voor alle financiële instellingen, maar zij kunnen er geen wijzigingen in aanbrengen. Dit beleid maakt het gemakkelijker om met klanten om te gaan, omdat er geen tijd wordt besteed aan het bevestigen van identiteitsinformatie.

In de logistiek biedt blockchain deelnemers toegang tot een grootboek, dat alle relevante informatie bevat over klanten en kopers, goederen en diensten. In dergelijke databases is er geen mogelijkheid om records te wijzigen of te verwijderen, maar kan nieuwe informatie worden toegevoegd. In de logistiek dient dergelijke technologie als tussenpersoon die de transparantie en betrouwbaarheid van operationele activiteiten vergroot. In de academische wereld speelt blockchain een cruciale rol en is deze onmisbaar.

Opslag van wetenschappelijke informatie

Wetenschappers kunnen ruwe gegevens delen alvorens hun ontdekkingen te publiceren. Blockchain maakt het delen, authenticeren en certificeren van wetenschappelijke informatie eenvoudiger en sneller. Tijdelijke tags bevatten een copyrightmerk dat de ontdekking beschermt tegen knoeien en diefstal. Op die manier kan elk geschil dat ontstaat over wie de ontdekking als eerste heeft gedaan, gemakkelijk worden opgelost.

De technologie is zo ontworpen dat alle gegevens die in een bepaald blok worden geplaatst, daar voor de gehele vereiste periode onder bescherming worden opgeslagen. Niemand kan misbruik maken van de informatie en een deel ervan stelen. Alles is zo geregeld dat het toegankelijk is, maar niet kan worden weggenomen of veranderd.

De wetenschap transparanter maken

Elke fase van de wetenschappelijke vooruitgang wordt transparant, waardoor de geloofwaardigheid ervan onvermijdelijk toeneemt. Dit wordt mogelijk gemaakt door de invoering van zogenaamde smart contracts. Dit is een soort zelfuitvoerbaar digitaal contractconcept, dat een reeks digitaal beschreven beloften is. Zij omvatten protocollen waarmee de belanghebbenden hun beloften nakomen.

Gedecentraliseerde op blockchain gebaseerde systemen in de academische wereld fungeren als een specifieke omgeving waarin de uitvoering van een smart contract niet afhankelijk is van een derde partij. Je kunt niet zomaar de codering gaan veranderen. De gegevens in een set blokken kunnen tegelijkertijd op hetzelfde netwerk worden gebruikt door partijen of knooppunten die permanent toegang hebben tot de informatie die door de blockchain wordt gedragen. Blockchain ontsluit de mogelijkheden voor verandering en biedt de repliceerbaarheid die belangrijk is voor de transparantie van alle wetenschappelijke ontdekkingen en lopend onderzoek op dit gebied.

Een smart contract helpt de onveranderlijkheid van informatie te bereiken. Wanneer bijvoorbeeld een contract wordt gesloten tussen wetenschappelijke organisaties, blijft het onveranderd. Wat er ook gebeurt, geen enkele partij kan de gemaakte beloften breken, de voorwaarden van het contract wijzigen of proberen het contract helemaal te beëindigen. Slimme contracten spelen ook een belangrijke distributierol. Alle knooppunten in het netwerk worden gecontroleerd. Eventuele hackpogingen zullen worden verijdeld.

Andere voordelen

Transparantie en veilige opslag zijn zeer belangrijke punten die wetenschappers aantrekken tot blockchaintechnologie. Onderzoekers zijn ook geïnteresseerd in gedecentraliseerde clouds omdat ze:

Het verlies van bestanden voorkomen. Dit is mogelijk door de redundantie van informatie. Wanneer grote hoeveelheden gegevens worden verzameld, moet voor een goede opslag worden gezorgd. Verwijdering en wijziging worden voorkomen omdat alle gegevens niet in één knooppunt, maar in meerdere knooppunten worden geplaatst.

Vermindering van de kosten. In de academische wereld is er meestal altijd een tekort aan middelen voor ontwikkeling en uitbreiding. Hierdoor wordt de toegang tot hoogwaardige opslagtechnologie vaak afgesneden. Cloudopslag in gedecentraliseerde vorm is goedkoop in tegenstelling tot gecentraliseerde servers. Dit maakt het mogelijk om dankzij geavanceerde technologie informatie op te vragen voor vrijwel een appel en een ei, wat de kostenefficiëntie ten goede komt.

De snelheid neemt toe. Met het interplanetaire bestandssysteem bijvoorbeeld kunnen knooppunten een netwerk vormen en via specifieke protocollen zoals FUSE en HTTP toegang krijgen tot hun bestandsdistributiesystemen. Ook andere beschikbare methoden helpen de uitwisseling van waardevolle gegevens te versnellen.

De toepassing van blockchain in de wetenschap brengt een aantal eersteklas voordelen met zich mee. Tot de meest opvallende behoren efficiënte communicatie, beveiliging en transparantie van informatie. En dit zijn enkele van de belangrijkste factoren voor het uitvoeren van hoogwaardig onderzoek. Blockchaintechnologie is weliswaar populair, maar nog niet volledig ontwikkeld, maar heeft de wetenschappelijke gemeenschap veel te bieden. Het zal binnenkort een integraal onderdeel worden van de wetenschap als geheel.